یکی از حوزههای سرمایهگذاری برای درآمدزایی، بازار واردات و ترخیص کالا است و در دسته مشاغل پر سود قرار دارد. البته مشروط به اینکه شرایط را بدانیم و قوانین کار را رعایت کنیم. در غیر اینصورت، نه تنها هیچ سود و درآمدی عاید نمیشود، بلکه تمام سرمایهای که در این کار گذاشتهایم، دود خواهد شد!
اولین قدم در شروع واردات
اگر از غالب جامعه بپرسیم گام اول برای واردات چیست؟ به پاسخهای جالبی میرسیم که قطعاً هیچ کدام جواب صحیح نیست! به گمان جامعه، حاشیه سود واردات، یافتن شرکت وارد کننده مطمئن، انتخاب محصولات کم ریسک، کشور مبدأ و تولیدکننده و… اولین و مهمترین گام است. متاسفانه برخی افراد سودجو نیز از این ناآگاهی سوءاستفاده میکنند و با تبلیغات گسترده باعث فریب افرادی میشوند که علاقهمند به سرمایهگذاری و حضور در بازار واردات هستند.
به عنوان مثال برخی صفحات اینستاگرامی، بازار ترخیص کالا از چین را پرسود و بدون ریسک عنوان میکند و دلیل خود را نیروی کار ارزان این کشور میدانند. نیروی کار ارزان و قیمت پایین تولید و بازار پرسود محصولات چینی قطعاً صحیح است ولی نه هر کالا و هر محصولی!
طبق تجربهی باید گفت که اولین و مهمترین قدم در شروع واردات، انتخاب خود محصول است و باید بدانیم آیا میتوانیم محصول را به فروش برسانیم یا خیر؟ بهعنوان مثال، اگر واردات قطعات خودرو سود چهار برابری داشته باشد ولی نتوانیم بازار فروش آن را پیدا کنیم، به هیچ وجه ارزش سرمایهگذاری ندارد. وقتی نتوانیم محصول را بفروشیم، چه تفاوتی میکند چند درصد سود میدهد؟!
پس گام اول این است کالایی را برای واردات انتخاب کنیم که به سهولت یا حداقل با کمترین ریسک به فروش برسد و این موضوع به شخصیت حقیقی و شخصیت حقوقی شرکت و مجموعه شما بستگی دارد. به عنوان مثال برای فردی که با پخش کنندههای قوی و معتبر لوازم یدکی خودرو ارتباط دارد، گزینه ایدهآل برای فروش بدون ریسک و کم هزینه، قطعات یدکی است یا برای خانم کارمندی که با خانمهای زیادی ارتباط دارد و به واسطه کار خود زنهای زیادی میشناسد، واردات لوازم آرایش یک گزینه ایدهآل است زیرا برای فروش محصولات خود هیچ هزینهای نمیپردازد و تمام درآمد از مابه تفاوت قیمت کالا، سود خالص است!
همه این مثالها و موضوعات را بیان کردیم که به این نتیجه برسیم اولین دغدغه شروع واردات و ثبت سفارش، باید اطمینان از فروش کالا باشد؛ اینکه مطمئن باشیم میتوانیم محصول را بفروشیم.
چه کالایی برای واردات مناسب است؟
اگر از موضوعاتی مثل تخصص شخص وارد کننده، تجربه او در فروش، حوزه کاری، محل سکونت، ارتباط فردی و غیره فاکتور بگیریم، بهترین کالا برای واردات، محصولی است که هیچ مشابه ای در کشور ندارد. به زبان ساده، محصولی میتواند سود خوبی به جیب واردکننده واریز کند که بازار هدف گستردهای دارد و به لحاظ امکانات و حتی کاربردی بودن، بیرقیب باشد.
البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که به واسطه سیاستهای حمایت از تولید داخل، بحث ترخیص کالا و گمرک و ثبت سفارش محدودیتهای خاص خود را دارد. و واردات کالاهایی که ادعای تولید داخل آنها وجود دارد، تقریباً غیرممکن یا در خوشبینانهترین حالت بسیار سخت است. به همین خاطر ممکن است برخی کالاها بازار پرسودی داشته باشند اما به سبب سیاستهای داخلی برای حمایت از تولید کننده ایرانی، واردات آن ها سخت و غیر ممکن باشد.
مثال کاملاً ملموس این موضوع بازار پوشاک است که درآمد فوق العادهای دارد ولی به دلیل تولیدات ایرانی در این حوزه، سختگیریهای فراوانی برای ثبت سفارش گمرک و ترخیص کالا اعمال میشود و متاسفانه واردات از مبادی قانونی برای همه امکانپذیر نیست و بازار قاچاق آن داغ است!
دومین پارامتر مهم برای انتخاب کالای مناسب برای واردات، بازار هدف شما است. هر چقدر آشنایی و آگاهی شما از یک محصول بیشتر و عمیقتر باشد، فروش آن کالا برای شما راحتتر خواهد بود. برای شخصی که در حوزه موبایل فعالیت داشته است، واردات قطعات موبایل، هم راحتتر است و هم پرسودتر! زیرا آگاهی قبلی او از قطعات آسیب پذیر مدلها و برندهای موبایل، این برگ برنده را در اختیار او قرار داده تا با وارد کردن این قطعات پرفروش، در کمترین زمان ممکن محصولات وارداتی خود را به فروش برساند. باتری موبایل، تاچ گوشی و قطعات اینچنینی، فروش بالایی دارند.
در نهایت، از آن جایی که کشور ما بازار تولید کمتری نسبت به بازار مصرف دارد دست ما برای انتخاب کالا باز است و حوزههای متنوعی برای فعالیت وجود دارد. خوشبختانه با افزایش تکنولوژی، روزانه به لیست محصولاتی که امکان واردات به کشور دارند و از نظر فروش و سود مبلغ قابل قبولی به جیب وارد کننده سرازیر میکنند، افزوده میشود و دایره انتخاب، گستردهتر شده است.
علاقه را دست کم نگیرید!
علاقه به یک حوزه و محصولات مرتبط با آن حوزه، تضمین کننده موفقیت واردات و فروش است و هرگز علاقه را در زمینه شروع واردات دست کم نگیرید. اشتیاق در مورد بازار فروش کالای وارداتی باعث ایجاد خلاقیت میشود و همین خلاقیت به ظاهر ساده، زمینه ساز خلق راههایی برای تسهیل در فروش است. البته، علاقه نقش مکملی در کنار تجربه و سابقه بازی میکند و این دو پارامتر در کنار هم، جاده رسیدن به یک کسب و کار را شکل میدهند.
بنابراین اگر سابقه و تجربهای در زمینه یک محصول بهخصوص دارید یا حتی یکی از نزدیکان شما در این زمینه فعالیت داشته، چندین قدم به کسب موفقیت نزدیکتر هستید و به زبان ساده، همان تجربه کاری، فوت و فن را به شما آموخته است و برای هر سناریویی آمادگی دارید.
مشاوره برای خرید به صرفه و با کیفیت
حالا وقت یافتن یک مجموعه معتبر برای مشاوره است! یک مجموعه که تجربه کافی در زمینه ترخیص کالا از گمرک و واردات را داشته باشد. افراد متخصصی که در این مجموعهها مشغول بهکار هستند، با تکیه بر تخصص و تجربه کاری خود، میتوانند ارزانترین و مقرون بهصرفهترین راه را برای خرید از کشور مبدا، انجام کارهای حقوقی گمرکی، ترخیص و… به شما پیشنهاد دهند و بعد از جلب رضایت، قرارداد منعقد شود. البته این نکته را در نظر داشته باشید که هر محصول و کالا، با درجه کیفی متنوعی تولید میشود و تصمیم نهایی انتخاب کیفیت، با شخص وارد کننده است و تنها کاری که مجموعههای فعال در حوزه واردات انجام میدهند، صرفا پیشنهاد است.